G20 bildirisinde Gazze, Lübnan ve Ukrayna gündemi: ‘Refaha ancak barışla ulaşılır’

G20 Liderler Zirvesi’nden Filistin, Lübnan ve Ukrayna Bildirisi

Brezilya’nın ev sahipliğinde Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 19. G20 Liderler Zirvesi’nin ilk gününde, Gazze, Lübnan ve Ukrayna’daki gelişmelere dair önemli bir bildiri yayımlandı. İsrail’in Gazze Şeridi ve Lübnan’a yönelik saldırıları nedeniyle insani durumun felaket boyutlarına ulaşması derin endişelere yol açtı.

Filistinlilerin Kaderine Saygı Gerektiği Vurgulandı

AA’nın aktardığına göre, insani yardımların engelsiz bir şekilde ulaştırılması gerektiği belirtildi. İnsani yardımların artırılması ve sivillerin korunması için acil ihtiyaç olduğuna vurgu yapıldı. Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme hakkına ve iki devletli çözüm vizyonuna olan bağlılıklarını teyit ettiler.

İsrail saldırıları sonucunda Gazze’de yaklaşık 45 bin kişi, Lübnan’da ise 3 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı insani acılara da değinilen bildiride, savaşın küresel gıda ve enerji güvenliği, tedarik zincirleri, makro-finansal istikrar, enflasyon ve büyüme üzerindeki olumsuz etkileri ele alındı.

‘Barışsızlık Refaha Ulaşmayı Engelleyebilir’

Bildiride, çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesinin önemine değinilerek, kapsamlı, adil ve kalıcı barışı destekleyen tüm girişimlerin memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Diplomasi ve diyalogun önemine vurgu yapılarak, sürdürülebilirlik ve refahın ancak barışla mümkün olduğu ifade edildi.

‘Yoksul Ülkelerin Daha Fazla Finansmana İhtiyacı Var’

İklim kriziyle mücadelede G20 ülkelerinin kararlılığına dikkat çekilen bildiride, yoksul ülkeler için daha fazla finansmanın gerekliliği vurgulandı. Kamu ve özel iklim finansmanı ve yatırımlarının artırılması için uluslararası işbirliğinin ve desteğin artırılması gerektiğinin altı çizildi. Uluslararası ekonomik sistemin sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik etmesi gerektiği belirtildi.

Ormanların korunması ve sürdürülebilir şekilde muhafaza edilmesinin önemine değinilen bildiride, yerel topluluklar ve yerli halkların karşılaştığı zorluklara dikkat çekildi. Ormanlar için yeni fonların harekete geçirilmesine yönelik taahhütlerde bulunuldu.

Paris İklim Anlaşması hedeflerine atıfta bulunulan bildiride, üye ülkelerin temiz, sürdürülebilir, adil, uygun fiyatlı ve kapsayıcı enerji geçişlerini hızlandırma taahhüdü ve karbon emisyonlarını yüzyılın ortasına kadar sıfıra indirme hedefi yeniden vurgulandı.

Süper Zenginler ve Küresel Vergi Tartışmaları

Zirvede, Brezilya’nın süper zenginlere yönelik küresel bir vergi oluşturulmasına ilişkin önerisi üzerinde detaylı tartışmalar gerçekleştirildi. Dünyadaki 3.300 milyarderin, bulundukları ülkelerdeki servetlerinin yüzde 2’sini küresel vergi olarak ödemeleri durumunda, yoksulluk, açlık ve iklim değişikliğiyle mücadele projelerinin finanse edilmesi için yılda 200 ila 250 milyar dolar toplanabileceği dile getirildi.

(ANADOLU AJANSI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir